Министърът на отбраната на Израел заяви днес, че бойци от "Ислямска държава" са били финансирани с "турски пари" - твърдение, което може да попречи на подобряването на отношенията между двете държави след години на отдалечаване, предаде Ройтерс.

„Зависи от Турция, турското правителство, турското ръководство, да реши дали те искат да бъдат част от каквото и да било сътрудничество в борбата срещу тероризма. Това досега не е случаят. Както знаете, "Ислямска държава" се радваше на турски пари за петрол за един много, много дълъг период от време. Надявам се, че на това ще бъде сложен край”, заяви министърът на отбраната на Израел Моше Яалон пред репортери в Атина след среща с гръцкия си колега Панос Каменос.

Турция отрича да е позволявала контрабанда на петрол от страна на групировката ИДИЛ, която контролира територии в Сирия и Ирак. САЩ отхвърлиха миналия месец руски твърдения, че турското правителство и семейството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган са били в съюз с ИД за контрабанда на петрол.

Говорителят на Държавния департамент Марк Тонър заяви през декември, че групировката продава петрола от кладенците на посредници, които на свой ред го вкарват незаконно през границата в Турция.

Моше Яалон посочи също, че Турция е позволила на джихадисти да се придвижват от Европа към Сирия и Ирак и обратно.

Турция и Израел все още не са постигнали споразумение за нормализиране на двустранните отношения след инцидента от май 2010 г., при който десет турски граждани загинаха в резултат на нападение на израелски командоси срещу турския кораб "Мави Мармара" от международна флотилия с помощи за Газа.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви този месец, че няма споразумение по исканията на Анкара за изплащане на компенсации за смъртта на десетте турски активисти и за прекратяване на израелската блокада на ивицата Газа.