Израелската армия съобщи, че е мобилизирала около 13 000 войници за необявено предварително учение на окупирания Западен бряг. То е първото от три години насам, предаде Ройтерс.

В краткото съобщение се казва, че началникът на генералния щаб ген. Гади Ейзенкот е свикал "изненадващо учение" на територията на Централното командване - военният окръг, който контролира територията, завзета през войната от 1967 година.

Репортаж по израелска телевизия показа бронетранспортьори и войници, упражняващи се да оказват първа помощ на бойното поле. Според израелски медии Ейзенкот, който пое поста миналия месец, е заповядал двудневното учение, за да провери нивото на готовност на армията.

Учението започна в деня, в който палестинците заявиха, че ще обмислят възможността за прекратяване на сътрудничеството в сигурността с Израел заради спирането от Израел на данъчните преводи за автономната власт.

Запитан за избора на момента, военен говорител отговори, че няма връзка с нищо конкретно, че последното подобно учение на Западния бряг е било през 2012 година и подобни учения се организират редовно от време на време. Израелското радио обаче цитира анонимен военен източник, според когото неокаваното учение е необичайно по размер и включва въздушни и разунавателни части.