Напрежението между Израел и Иран ескалира в ранните часове на съботния ден след нарушение на въздушното пространство на еврейската държава и извършен от нея в отговор авиоудар по цели на сирийска територия. При него изтребител F-16 беше свален, съобщават световните агенции.

Последваха още атаки от въздуха по цели в Сирия.

Първоначално израелските ВВС са били вдигнати по тревога заради навлизането на ирански дрон през Сирия. Машината е била прехваната от щурмови вертолет, който в последствие я е унищожил, става ясно от информация на израелската телевизия „Ай 24 Нюз”.

В отговор е била организирана операция срещу обект в Сирия, за който в Тел Авив смятат, че се използва от Иран за контрол над разузнавателните безпилотни апарати. Според Джонатан Конрикус от израелското военно ведомство атаката е била съпроводена с „мощен сирийски зенитен огън”, в резултат на който двуместен изтребител F-16 е бил поразен, но се е разбил на собствена територия.

Снимка: Reuters

Пилотите са успели да катапултират и са в безопасност. Откарани са в болница в стабилно състояние.

Изстреляните зенитни ракети са активирали сирените за въздушно нападение в няколко израелски населени пункта близо до границата.

Сирийската държавна информационна агенция САНА съобщава, че ПВО на базата е успяло да удари повече от един израелски самолет.

По-късно днес сутринта израелски и сирийски източници съобщиха за нови авиоудари в района на столицата Дамаск. От военното министерство в Тел Авив обявиха, че са унищожили 12 цели на сирийска територия - 3 батареи със зенитно-ракетни комплекси и 4 обекта, използвани от иранските спец сили.

Това е един от редките случаи, в които Израел признава участието си в авиоудари на сирийска територия. Повечето от по-ранните атаки бяха насочени срещу членове на групировката „Хизбулла”, която активно сътрудничи на режима на Башар ал-Асад.