Два дни след влизането на Тръмп в Белия дом, израелските власти одобриха изграждането на стотици домове в три поселения в Източен Йерусалим, предаде „Ройтерс”. Новият американски президент се очаква да промени политиката на Вашингтон, който до момента беше против подобни проекти.

Еврейската държава от години изгражда селища върху земя, която палестинците смятат за своя. Тя е окупирана вече 50 години.

Днес градският съвет на Йерусалим одобри строежа на 560 сгради в „Писгат Зеев”, „Рамат Шломо” и „Рамот”. Представител на местата власт коментира открито пред агенцията, че са чакали идването на Тръмп на власт, тъй като било известно, че той няма проблем със селищата на Йерусалим.

Американският държавен глава има намерение и да премести посолството на САЩ в града, който израелците смятат за своя столица. Палестинците са твърдо против заради спорния статут на голяма част от Йерусалим.

Крайнодесният израелски премиер Бенямин Нетаняху посочи, че му предстои телефонен разговор с Доналд Тръмп, като двамата ще дискутират „израелско-палестинският въпрос, ситуацията в Сирия и иранската заплаха”. Милиардерът още по време на кампанията си подчерта, че ще бъде по-твърд в действията си спрямо Техеран. Администрацията на предшественика му Барак Обама постигна с ислямската република сделка, която доведе до край на ядрената й програма в замяна на отмяна на санкциите.