Израел замрази ролята на Европейския съюз в мирния процес с палестинците заради специалното обозначаване на стоките, изнасяни от еврейските селища в окупираните палестински територии, предадоха световните агенции.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, който е и министър на външните работи, е наредил да бъдат преустановени контактите с европейските институции, въвлечени в усилията за договаряне на мир с палестинците.

Мярката остава в сила, докато стане готова разпоредена от Нетаняху преоценка на участието на ЕС във "всичко, което е свързано с дипломатическия процес с палестинците", съобщи израелското външно министерство в изявление.

В текста не се уточнява кои европейски институции се визират. Израелско-палестинският мирен процес на практика е в мъртва точка от началото на миналата година.

По-рано този месец Европейският съюз реши стоките, внасяни от еврейските селища на окупирания Западен бряг на река Йордан, да бъдат обозначавани изрично. Израел осъди мярката като несправедлива и дискриминационна.

ЕС обаче защити своето решение с аргумента, че специалното обозначение показва точния произход на стоките, тъй като те не са произведени в Израел.