Израелската армия потвърди днес, че през 2007 г. по време на въздушна операция е атакувала и разрушила предполагаем секретен ядрен реактор в съседна Сирия, съобщиха АФП и АП.

Отдавна нямаше съмнение, че Израел стои зад дръзкия въздушен удар в района на Ал Кибар в провинция Дейр аз Зур, но за пръв път тази страна открито поема отговорност за нападението, като публикува разсекретени документи по случая, отбелязва АФП.

„В нощта на 5 срещу 6 септември 2007 г. самолети на израелските ВВС удариха и разрушиха сирийски ядрен реактор в процес на изграждане“, се казва в комюнике на израелската армия. „Реакторът беше почти завършен и операцията позволи да се премахне пораждаща се екзистенциална заплаха за Израел и целия регион“, отбелязва израелската армия.

Снимка: Reuters

Сирия винаги е отричала, че става дума за ядрен реактор. Но Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви през 2011 г., че е „много вероятно“ атакуваният обект да е бил реактор, може би изграждан с помощта на Северна Корея.

Ядрен реактор в ръцете на Асад би имал сериозни последици за целия Близък Изток“, посочва израелската армия.

Разсекретените документи разкриват също, че операцията е била подготвяна в пълна тайна и че в нея са участвали четири изтребители „Ф-15“ и четири „Ф-16“.