Израел обмисля да внесе съдебни искове за военни престъпления срещу палестинските лидери, в отговор на кандидатстването за членство в Международния наказателен съд и отправянето на аналогични обвинения срещу еврейската държава, съобщава официален източник.

Все още се преценява дали да бъдат започнати съдебни процедури в съдилища в САЩ и други места по света срещу палестинския президент Махмуд Абас, Палестинската автономия и други висши палестински представители, съобщи пред AFP източник, близък до израелското правителство.

По думите му в основата на жалбите ще бъде партньорството на Абас в палестинското помирително правителство с „Хамас”, което го прави съучастник в ракетните атаки на палестинското екстремистко движение от територията на Ивицата Газа срещу цивилни във вътрешността на Израел.

Днес Палестина предаде в ООН подписаното от президента Махмуд Абас официално искане за присъединяване към Международния наказателен съд (МНС). Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун ще даде отговор на искането в срок от 60 дни.

Главата на палестинската администрация Махмуд Абас подписа преди два дни Римския статут на Международния наказателен съд, което ще позволи на Палестина да участва в работата на МНС. Така палестинската делегация ще може да предявява искове срещу Израел за военни престъпления.

Именно това палестинско решение предизвика гнева на Израел. САЩ от своя страна смятат, че то само ще изостри конфликта в Близкия изток.