Излизането на Гърция от еврозоната ще е трагедия за Европа, пише "Гардиън" в редакционна статия за преговорите между гръцките власти и международните кредитори. Изданието отбелязва, че отказът от част от дълга е единственият начин да се избегне негативен развой за Европа.

Гръцката централна банка си играе с огъня, гласи заглавието на коментарна статия в "Дейли телеграф", посветена на вчерашния доклад на управителя на гръцката централна банка Янис Стурнарас пред гръцкия парламент.

По мнение на автора Амброуз Евънс-Причард заплахите, съдържащи се в документа, че Гърция ще бъде принудена да напусне Европейския съюз и ще влезе в спирала на икономически срив без спасително споразумение, са просто грубо сплашване, а самият доклад е "политическо нападение срещу собственото избрано правителство".

Същевременно германският вестник "Билд" съобщава, цитиран от Ройтерс, че финансовите министри на Германия, Белгия, Литва и Словения са упражнили натиск върху Гърция да спазва съществуващите си ангажименти за реформи, за да получи отблокиране на помощта от международните кредитори.

Ръководителят на германската централна банка Йенс Вайдман от своя страна заявява в интервю, публикувано днес в три европейски вестника - френския "Еко", италианския "Стампа" и испанския "Мундо", цитирано от ТАСС, че в преговорите между гръцкото правителство и международните кредитори /Международният валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия/ сега на ход е Гърция, като спази споразуменията и покаже отговорен подход, пише БТА.