Общата картина на войната в Сирия не се изчерпва с фронтови линии, разрушени градове и милиони бежанци, разказват специалните пратеници на bTV Георги Тотев и Георги Кожухаров. Дългогодишният конфликт води след себе си и тежки икономически последици, които принуждават мнозина да живеят в дълбока бедност.

Конфликтът там има особено силно отражение върху живота на децата, които съставляват 35% от населението на страната.

„Преди ходех на училище, но войната започна и така и не се научих да чета и пиша. Тук вече няма училища. Аз съм от Дейр ез-Зор. ИДИЛ дойдоха и започнаха да убиват нашите братя и сестри”, споделя момче едва на 13 години.

В Сирия днес расте едно изгубено поколение. Освен липса на достъп до образование и зверствата, на които стават свидетели, много деца в страната са останали без родители. Те са напълно сами.

Като Дозан, който тази година е навършил 9 години. Баща му е убит от „Ислямска държава”, брат му е пленен, а майка му е в неизвестност.

„Ходих на училище в Ракка по времето на „Ислямска държава”. Не учихме математика и други неща, само религия. Най-много ми липсват приятелите. Сега продавам бензин, за да изкарам пари за храна”, разказва той.

Дозан прекарва дните си край прашните пътища в Сирийската пустиня. На ден изкарва по 70 стотинки – пари, които не стигат за задоволяване дори на най-простите човешки нужди.

Не мисли за лакомства и играчки. Неговите мечти далеч не съвпадат с тези на връстниците му в Европа. „Искам всичко да бъде както преди войната. Също и малко хляб, нещо за ядене”, споделя той.