Президентът на САЩ Доналд Тръмп разреши най-голямото експулсиране на руски дипломати от САЩ, но това историческо решение може и да не означава край на отношенията между американския президент и руския му колега Владимир Путин, пише Андрю Бийти от Франс прес.

Милиардерът републиканец подписа най-голямото експулсиране на руснаци – общо 60 "шпиони", в историята на САЩ. Той разреши и затварянето на руското консулство в Сиатъл, което беше сметнато за прекалено близко до самолетните заводи на "Боинг", според високопоставен представител на американското правителство.

На пръв поглед с тези решения, звучащи като ответни мерки след отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания, Тръмп е направил завой на 180 градуса, след като от встъпването си в длъжност се опитва да се сближи с Кремъл въпреки обвиненията за наговаряне между Москва и членове на неговия предизборен щаб, с цел да се улесни избирането му за президент.

Американската администрация неотдавна наложи санкции на няколко руски представители, обвинени, че са ръководили от Русия обширна кампания за дезинформация.

Сътрудници на президента на САЩ, осъзнаващи, че обществеността не харесва близостта на двамата лидери, подчертаха, че това е било решение на Тръмп и че той е участвал във всички етапи от процеса на приемането му.

Обитателят на Белия дом обаче не е споменавал въпроса във вчерашните си постове в "Туитър". Неговата говорителка Сара Сандърс изтъкна необходимостта Русия да промени "отношението си", ако иска да подобри връзките си с Вашингтон.

В защита на Тръмп – няколко от предшествениците му са се мамили относно Путин.

През юни 2001 г., след първата си среща с руския президент, президентът на САЩ Джордж Буш заяви, че "е успял да надникне в душата му: душата на човек, дълбоко отдаден на своята страна и на интересите на своята страна". Тази фраза му навлече критики и след края на мандата си призна, че се е заблудил.

Сътрудниците на Барак Обама също признават, че бившият президент, който през 2009 г. обяви "рестартиране" на руско-американските отношения, е имал нужда от прекалено много време, за да разбере, че не е задължително интересите на Путин и тези на Русия да съвпадат.

Както посочват някои наблюдатели, сигналите, които Тръмп изпраща от 15 месеца, са много различни от тези на администрацията му. Докато американски представители редовно порицават Русия за нарушаване на границите на съседите ѝ, визирайки Крим и Украйна и докато министърът на отбраната Джим Матис успокоява съюзниците на Вашингтон, притеснени от евентуално отдръпване от страна на САЩ, Тръмп възприема като цяло помирителен тон към своя руски колега.

"Да се разбираме добре с Русия (и с други) е нещо хубаво, не нещо лошо", наложи се да се оправдава милиардерът, подложен на критики затова, че е поздравил Путин за преизбирането му на 18 март.

"Те могат да ни помогнат да решим проблеми със Северна Корея, Сирия, Украйна, "Ислямска държава", Иран и дори предстоящата надпревара във въоръжаването", добави той.Според "Вашингт

он пост" американският президент е пренебрегнал предупрежденията на съветниците си, включително бележка, на която е пишело изрично, с главни букви: "НЕ ПОЗДРАВЯВАЙ!"

Тръмп отдавна защитава идеята за сближаване с Москва. През декември 2017 г. той заяви, че сътрудничеството между руските и американски разузнавателни служби е помогнало да бъдат избегнати хиляди жертви, предотвратявайки план за атентат в Санкт Петербург. Путин му благодари за "сведения, предадени от ЦРУ" на Русия.

През ноември миналата година Тръмп заяви, че вярва на руския президент, когато той му е казал, че няма нищо общо с аферата за намеса в изборите в САЩ.

Той предизвика недоумение и през юли 2017 г., обсъждайки с Путин създаването на център за "киберсигурност", целящ да предотвратява опити на хакери да повлияят на избори, в момент, когато разследването за руската намеса през 2016 г. се разрастваше.

Освен това Тръмп смята, че предшествениците му на поста са се провалили с Путин, защото не са намерили "алхимията". Но тази алхимия може да си има граници, особено предвид ответните мерки, които Москва обеща след експулсирането на дипломатическия си персонал.

"Кое американско консулство в Русия бихте затворили, ако решението зависеше от вас?", попита в "Туитър" руското посолство във Вашингтон, обръщайки се към Тръмп.

(БТА)