Изчезналият самолет на Малайзийските авиолинии е паднал в Индийския океан, съобщи премиерът на страната Наджиб Разак. Авиокомпанията е уведомила близките, че никой от пътниците на борда не е оцелял. Тези разкрития разплитат случая, който бе определян като една от най-големите авиационни мистерии в историята.

„С дълбока тъга и съжаление трябва да ви информирам, че според новите данни полет MH370 е завършил в южната част на Индийския океан", заяви Наджиб на пресконференция, като се позова на нова информация от сателитни снимки.

Според анализа на последните данни, предоставени от британско специализирано звено за разследване на авиационни инциденти, самолетът е летял на юг и последното му местонахождение е било в средата на Индийския океан, западно от австралийския крайбрежен град Пърт.

„Това е място, отдалечено от всякаква повърхност, на която може да се извърши кацане. Затова с дълбоко прискърбие и съжаление трябва да съобщя, че полет MH370 е завършил в южния Индийски океан”, се казва в съобщение на малайзийския премиер във Фейсбук.
Повече подробности ще бъдат съобщени на пресконференция във вторник, информира още той.

„Споделяме тази информация заради ангажимента ни към прозрачността на разследването и уважението към близките на хората на борда – принципи, ръководили цялото разследване”, се казва в съобщението на Наджиб.

„Боинг 777” на Малайзийските авиолинии, изпълняващ полет MH 370 от Куала Лумпур до Пекин, изчезна от радарите през нощта на 8 март. На борда му бяха 227 пътници и 12-членен екипаж.

Списъкът на пасажерите включва 153 китайци, сред които едно бебе, 38 малайзийци, 12 индонезийци, 7 австралийци, 4 американци, сред които едно бебе, трима французи, по двама новозеландци, канадци и украинци и по един гражданин на Русия, Италия, Тайван, Холандия и Австрия.
Самолетът „Боинг 777-200", излетял от столицата на Малайзия малко след полунощ в събота местно време (18:00 часа българско време в петък). Предвидено било той да кацне в китайската столица в 6:30 часа местно време днес (0:30 часа българско време). Връзката със самолета обаче била загубена в 2:40 часа (20:40 ч. българско време в петък).

Пилотът и вторият пилот са малайзийци с дълъг стаж. 53-годишният пилот, с 18 365 летателни часа, работи за „Малейжа еърлайнс" от 1981 г. Полетът от Куала Лумпур до Пекин е бил изпълняван съвместно с китайската авиокомпания „Чайна съдърн еърлайнс".