Изборите в Русия минаха много спокойно, имаше мобилизация, но тя беше самомобилизация. Това коментира в предаването „Тази сутрин“ по bTV Светлана Шаренкова – председател на форума „България – Русия“ и един наблюдателите на президентския вот в Русия.

Шеренкова обясни, че е била наблюдател в Санкт Петербург по покана на председателя на Държавната дума. Била е с група от седем френски наблюдатели и обиколили 10 – 12 секции.

„Изборите протекоха изключително спокойно. Минавайки от секция в секция виждахме как се покачва избирателната активност. Имаше мобилизация, но тя беше самомобилизация – хората сами се организираха със семейства, приятели, в училищата бяха организирани някакви детски забавления, децата, заедно с родителите си, бяха на изборите. Виждах как хората отиваха с желание и чакаха на опашки“, разказа Шаренкова.

Помолена да коментира твърденията за нагласени избори, предвид високия резултат на Владимир Путин, тя отговори: „Ако бяха 56%, щяха да кажат наблюдателите, че са малко. Сега 76% са много. Според мен обществото беше ангажирано с тези избори. Аз бях 3 – 4 дни преди изборите, гледах всички медии, има много опозиционни медии – всички кандидати имаха равни права да агитират за своите програми и платформи“.

Снимка: bTV

Организацията беше много добра, за разлика от предишните избори, когато имаше голям хаос и подозрения за подправени бюлетини. Взели са си поука, каза тя.

По думите на Шаренкова Путин е имал реална опозиция, но призивът на Алексей Навални за бойкот на изборите не е сработил. Може би това е свързано с психологията на руснаците – много анализатори говориха, че външният натиск е изиграл мобилизираща роля за изборите. Такава роля е изиграл и скандалът с отравянето на Сергей Скрипал, смята тя. Русия и Путин биха имали най-малко интерес от убийството на бившия шпионин, посочи Шаренкова.

„Мисля, че самите участници в изборите бяха учудени от тази висока активност, от явяването на гражданите на изборите. Според мен той (Путин) е вече във висините по отношение на доверието на гражданите“, каза Шаренкова.

„Защо диктатура, когато хората го избират при абсолютно свободни условия?“, попита тя.

„Аз лично видях много диалогичен Путин, той протегна ръка към Запада. За мен най-силното му изказване беше свързано с Украйна, той каза: „Въпреки, че това е безобразие – украинците не позволиха на руските граждани да гласуват за своя президент, ние няма да предприемем никакви действия, защото Украйна и украинския народ са братски народ и държава“, каза още Шаренкова.

Вижте целия разговор във видеото: