Поредна победа на популизма в Европа. На изборите в Чехия партията на милиардера и медиен магнат Андрей Бабиш "Действие на недоволните граждани получава близо 30% от гласовете.

Далеч зад нея са центристите, антимгрантска формация и Пиратската партия.

Макар и разследван за финансови машинации и злоупотреби с европейски средства, Бабиш най-вероятно ще бъде новият министър-председател на страната. Той обещава да се бори с корупцията и да запази проевропейската политика на страната.

„Ние сме неделима част от Европейския съюз и НАТО. Искам да разсея всички страхове, че сме произточно настроени. Ние не сме настроени на изток”, заяви Андрей Бабиш.

Втора е Гражданската демократична партия. Трета е Партията на пиратите с лидер Иван Бартош, станала особено популярна сред младите.

„Не разбирам защо политиците не са по-отворени. Ако не вършат нищо нередно, не трябва да се притесняват от свободния интернет. Това е ролята на Пиратската партия – да дава информация на хората, която те да тълкуват свободно”, каза Иван Бартош.

Антимигрантската партия "Свобода и пряка демокрация" на родения в Япония бизнесмен Томио Акамура е четвърта.

Парадоксално, пета сила са ортодоксалните комунисти, които изпреварват Социалдемократите на досегашния премиер Бохуслав Соботка. В парламента влизат общо 8 партии.

Уебсайтовете, които са били използвани за представяне на резултатите от чешките парламентарни избори, са били хакнати вчера следобед, обяви днес Чешката статистическа служба, цитирана Ройтерс. Хакерската атака обаче не е повлияла на преброяването на гласовете.

Чехите гласуваха в петък и вчера за нов парламент. Резултатите от вота бяха показвани на два сайта на статистическата служба, които тя поддържа с помощта на външен провайдър.

В резултат на атаката сървърите на двата сайта са били временно и частично недостъпни, но тази атака по никакъв начин не е засегнала инфраструктурата, използвана за предаване на изборните резултати до централата на статистическата служба или за обработката на данни от независими източници.