16 хил. гласа отделят управляващата в Македония консервативна партия ВМРО-ДПМНЕ на експремиера Никола Груевски от социалдемократическата СДСМ на опозиционния лидер Зоран Заев. След двете големи македонски партии, в парламента вероятно ще се наредят цели 4 политически сили, представляващи албанското население в страната.

На този етап изглежда вероятен вариантът за коалиция на СДСМ и някоя от тях.

Специалният пратеник на bTV Рада Домусчиева разказа, че и управляващи, и опозиция тази нощ са празнували.

„Уважаеми граждани, радвайте се! Падна режимът”, декларира Зоран Заев. Опозицията започна да празнува победата още преди да бъдат обявени окончателните резултати пред срадата на правителството с любимата си песен "Шутка не ти бега, Никола”, което означава „Затворът няма да ти избяга, Никола!”.

Албанският фактор

Според албанските анализатори най-добрият вариант за бъдеща коалиция е на СДСМ с партията на Али Ахмети.

„Крайно време е правата на албанците да не зависят от процентите – там, където албанците са под 25 на сто от населението, езикът им да не е официален. А да е официален, само където са над 25 на сто. Албанците трябва да станат равноправна част от македонския народ и албанският език – равноправен на македонския. Това е важно за по-доброто на всички граждани, които живеят в тази държава”, коментира журналистът Суат Сакипи.

Вижте повече във видеото:

Една от тезите на ВМРО-ДПМНЕ по време на кампанията беше, че СДСМ ще направят албанския език официален в цялата страна.

Македония – единна

Пред ВМРО също празнуваха победа, но доста по-унило.

Симпатизантите изслушаха лидера си Никола Груевски от видео стена пред централата на партията, който се похвали, че за десети пореден път гражданите са подкрепили партията.

„Ще правим коалиция с онази партия, която няма да ни оценява и да ни каже, че Македония е за поляризация. Коалиция с всеки, който е за единна Македония, никакви федерализации!”, обяви Бранко Мобировски.

Типично балкански сценарий

Всички са победители, защото македонец по гръб никога не пада. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” бившият ни посланик в Скопие Алекандър Йорданов.

Според него СДСМ и гражданските движения са постигнали голям успех, като почти са достигнали резултата на ВМРО-ДПМНЕ, докато хората на Груевски са загубили 10% от подкрепата си.

„Никола Груевски практически организира за четвърти път предсрочни избори. Всеки път прилага един и същи номер – кара до средата на мандата, намира повод да хвърли оставка, като заплаши гражданите, че ако не го изберат, лоши дни чакат Македония. Този път гражданите не се хванаха на тази политическа въдица”, посочи Йорданов, като призна, че този тип изпълнения доста приличат на политическите сюжети у нас.

Бившият ни посланик в Македония отбеляза, че всички албански партии са били изключително критични към Груевски по време на кампанията. „Албанците са недоволни от факта, че въпреки Конституцията, която дава права на всички националности, македонците превръщат държавата в еднонационална, а останалите етнически общности ги ползват като втора ръка хора”, посочи Йорданов.

Според него един от вариантите за ВМРО-ДПМНЕ е да излъчи нова личност за премиер, тъй като Груевски вече не е приемлив.

Александър Йорданов коментира, че процесите в Македония трябва да спомогнат и за премахване на мощната антибългарска пропаганда в Македония. В тази връзка той цитира генералния секретар на добре представилата се нова албанска партия БЕСА Африм Гаши: „Ние сме много заинтересовани Македония да има блестящи отношения с България, защото България е държавата фактор на ЕС и НАТО в региона”.