Избирателите в силно консервативния щат Алабама, крепост на Републиканската партия, нанесоха тежък политически удар на президента Доналд Тръмп като избраха 63-годишния демократ и бивш прокурор Дъг Джоунс на частичните избори за място в Сената на САЩ.

Това е първа победа на демократите в щата от четвърт век и с нея почти напълно бе заличена крехката преднина на републиканците в Сената – те ще имат 51 сенатори, а демократите – 49.

Президентът Тръмп подкрепи кандидата на Републиканската партия – седемдесетгодишния бивш съдия от щатския Върховен съд на Алабама Рой Мур, чиято кампания обаче бе помрачена от обвинения в сексуални посегателства над непълнолетни преди няколко десетилетия, припомня Ройтерс.

Разликата между Джоунс и Мур е по-малка от 1%, което е равносилно на около 10 хил. гласа.

Снимка: Reuters

Сенаторското място от Алабама бе овакантено, след като републиканецът Джеф Сешънс стана главен прокурор и министър на правосъдието.

Вотът в Алабама раздели Републиканската партия, чиито членове влязоха в спор дали да бъде подкрепен Мур, за да се запази минималното мнозинство на партията в Сената, или да се разграничат от него заради обвиненията в сексуални посегателства.

Тръмп обаче вече поздрави Джоунс за победата, предаде ДПА. В „Туитър“ държавният глава написа, че демократът е извоювал „трудна победа“ и добави, че „победата си е победа“.

Изборът на хората в Алабама беше основно продиктуван от скандала с Мур, коментира Вени Марковски в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Оказа се, че когато е бил на около 30 години Мур е ходил по моловете и, казано на жаргон, е свалял момичета под 18-годишна възраст, дори едно на 14, посочи гостът. Според него реакцията е била силна заради случилото се през лятото с продуцента Харви Уайнстийн, с Кевин Спейси и редица други хора, вкл. сенатора от демократите Ал Франкен, който подаде оставка.

Марковски припомни, че Тръмп спечели в Алабама само преди година с 62%.

Това е всъщност втория пореден такъв избор, в който демократите печелят в щат, в който Тръмп е спечелил, а там настроенията не се менят толкова често. Това означава, че промените са много по-съществени, посочи той.