Избирането на Карлес Пучдемон беше отложено
Председателят на каталунския парламент отложи предвиденото за днес гласуване на кандидатурата на Пучдемон, но даде да се разбере, че няма да предлага друг кандидат за поста
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    0
Роже Торен
Роже Торен Снимка: Reuters

Председателят на каталунския парламент Роже Торен отложи предвиденото за днес гласуване на кандидатурата на Карлес Пучдемон за премиер на испанската област, предаде Ройтерс.

В същото време Торен даде да се разбере, че няма да предлага друг кандидат за поста.

„Днешното заседание (на каталунския регионален парламент) бе отложено, но не и отменено“, подчерта неговият председател.

Торен определи Пучдемон като единствения жизнеспособен кандидат. Той обеща да гарантира неговия имунитет и този на всички каталунски депутати.

Заседанието ще се състои, когато централните испански власти гарантират, че няма да се намесят в избирането на новия каталунски премиер, уточни председателят на регионалния парламент, цитиран от АП.

По-рано днес испанският премиер Мариано Рахой предупреди Торен за рисковете от провеждане на заседанието на каталунския парламент, което бе забранено от Конституционния съд, предаде АФП. Рахой повтори позицията си, че Пучдемон не може да бъде кандидат за премиер на Каталуния, докато живее в самоналожено изгнание в Брюксел.

Правителството в Испания ще сезира Конституционния съд, ако Пучдемон се опита да се върне на властТе се притесняват, че той може да направи опит да се върне на поста си премиер на Каталуния от чужбина

Испанското правосъдие издаде заповед за арест срещу каталунския сепаратистки лидер заради незаконното обявяване на североизточната област за независима държава през октомври. В края на същия месец Пучдемон избяга в Белгия.

Карлес Пучдемон трябва да се яви лично в парламента, ако иска да е регионален лидер Пучдемон, който живее в Брюксел от октомври, е издирван в Испания по обвинения в противодържавна дейност и бунт
Използвани са материали на БТА
  • 2
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре