„Политическата ситуация в Македония е като една хиперболизирана България”, каза репортерът и водещ на новините Иван Георгиев в предаването „120 минути”.

Той се завърна от Скопие, където за пореден път се организираха антиправителствени протести, след като президентът Георге Иванов реши да помилва 56 души, които „продавали държавата по телефона”.

„След гражданските протести преди имаше някакъв резултат. Едно от последствията беше създаването на специализираната прокуратура, която да разследва цялата информация, изнесена в тези записи. Оказа се, че създаването й е напълно безсмислено, пълен фарс и всичко, което се е случило до този момент, няма никакво значение”, допълни Иван Георгиев.

След поредните няколко дни на граждански протести в Македония се случи нещо до болка познато на българите. Общественото недоволство беше посрещнато с контрапротести, организирани от правителството. Появиха се и хора, които определиха протестиращите като соросоиди, агенти на тайни общества.

„Чували сме го и тук това. Има си и причини – Македония не е нито членка на НАТО, нито на Европейския съюз и външната оценка няма никакво значение за управляващите”, смята Георгиев. Според него паралелите с България са прекалено много.

„Най-шокиращото, обаче, е това – президентът Георге Иванов даде интервю за една от проправителствените телевизии, в което каза, че е решил да помилва онези 56 души с цел да понижи напрежението в страната. Той разполагал с информация, че предстои убийството на двама висши македонски държавници и политици”, допълни Георгиев.

Според репортера на bTV е много трудно да се каже докъде ще ескалира ситуацията в съседна Македония. „Миналата година имаше огромни като масовост протести, но властите организираха два пъти по-големи контрапротести. Не мисля, че македонското общество разполага с механизъм, с който да се пребори със ситуацията в държавата”, смята Георгиев.