Италия временно възстанови контрола на границата си с Австрия, за да ограничи притока на имигранти, насочили се към Германия, съобщи ДПА, като се позова на властите в немскоезичната северна италианска провинция Южен Тирол (Алто Адидже).

Повечето мигранти, които достигат бреговете на Италия, искат да продължат към Германия и други северни европейски страни. Южен Тирол е ключов транзитен маршрут за тези, които искат да пътуват с влак.

"Правителството (на Италия) бързо отговори на искане на Германия, като изрази готовността си да поднови проверките на границата през Бренерския проход и временно да спре прилагането на Шенгенските договорености", заявиха властите в Южен Тирол.

Те също така казаха, че са се съгласили да приемат за няколко дни 300-400 мигранти, пристигнали в Бавария от Балканите, за да облекчат натиска върху силно натоварените власти в южната германска провинция.

Прилагането на Шенгенското споразумение може да бъде временно спирано при изключителни обстоятелства.

Германия направи това през юни, когато беше домакин на срещата на лидерите на Г-7 в Бавария, което предизвика голямо струпване на хора в Италия, тъй като насочили се към Германия кандидати за убежище трябваше да отложат преминаването си през границата.