Италия прие закон срещу тормоза в интернет
Жертвите ще имат право да поискат насоченото срещу тях съдържание да бъди изтрито
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    0
Интернет тормоз
Снимка: iStock

Италианските депутати приеха единодушно и окончателно закон срещу тормоза в интернет. Непълнолетните жертви ще имат право да поискат насоченото срещу тях съдържание да бъди изтрито от мрежата.

Как децата в интернет да се предпазят от педофили и тормоз?Само в България регистрираните сайтове за запознанства са над 200

Новата мярка прави незаконна всяка форма на натиск, агресия, изнудване, оскърбление, клевета или кражба на самоличност в интернет, използвана срещу непълнолетен. От сега нататък младежи на възраст над 14 години и родителите на по-малките деца имат право да поискат директно от администратора на даден уебсайт да премахне подобен вид съдържание. Той ще има 48 часа, за да направи това.

Половината тийнейджъри у нас - жертва на онлайн тормозТова показва европейско изследване, направено в 5 държави

Законът предвижда още във всяко училище да има преподавател, който ще отговаря за инициативи срещу тормоза в интернет. Министерството на образованието ще актуализира тези инициативи на всеки две години.Всички италиански политически сили изразиха задоволство от приемането на този закон, като наред с това подчертаха, че това е само първа стъпка и че трябва да се наблегне върху възпитаването на младите хора в отговорно използване на интернет. 

 

По материали на БТА
  • 2
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре