В Италия беше приет закон за серия от мерки, с които да бъде значително намалено количеството на изхвърляната всяка година храна.

Законопроектът беше подкрепен от 181 сенатори, двама се въздържаха, а 16 бяха против. Целта на текста е намаляването от 5 млн. тона на 1 млн. на хранителните продукти, които всяка година отиват в боклука. Министърът на селското стопанство Маурицио Мартина приветства новия закон.

По изчисления на правителството загубите от изхвърлянето на хранителни продукти струва на икономиката и на жителите на страната около 12 млрд. долара годишно. Според някои данни това може да се окаже и над 1% от БВП на страната.

По данни на Организацията за храни и селско стопанство (ФАО) в света се губят около една трета от произвежданите хранителни продукти, а в Европа загубите достигат до 40%.

„С продуктите, които се изхвърлят в Европа, биха могли да бъдат нахранени 200 млн. души“, твърдят от ФАО.

Снимка: iStock

Законодателите в Италия не за първи път обръщат внимание на проблемите на борбата с глада. Преди три месеца Върховният съд на страната постанови, че кражбата на неголямо количество храна с цел утоляване на глада не е престъпление.

До приемането на новия закон производителите и продавачите се сблъскваха с големи рискове и трудности при опитите за намаляване на обемите на ненужните продоволствия. Например много от тях се опасяваха да не нарушат стандартите за хигиена и безопасност при даряването на благотворителни организации на продуктите, чийто срок на годност е изтекъл.

Новият закон облекчава процедурата при такива дарения, освобождавайки продавачите от необходимостта да следват строгите санитарни стандарти. Сега компаниите могат просто един път в месеца да попълват документ, регистриращ дарените от тях хранителни продукти. Колкото повече стока дарят, толкова по-малко данъци ще плащат.

Сега и фермерите спокойно могат да раздават непродадената селскостопанска продукция без да плащат нищо за нея. Министерството на селското стопанство отдели 1 млн. евро за проучване в областта на създаването на по-съвършени способи за опаковане на хранителните продукти.