Италия планира да затвори пристанищата си за кораби на неправителствени организации, превозващи спасени в Средиземно море мигранти.

Това би било крайно решение, ако останалите държави членки на ЕС не поемат по-голям дял от миграционния поток. Засега обаче законността на подобна мярка не е съвсем ясна, посочва Ройтерс.

От 2014 г. насам Италия е приела над половин милион мигранти, като само миналата година броят им достигна 180 хил. Очаква се тази година той да е дори още по-голям – 230 хил.

От началото на годината в Италия са пристигнали 70 хил. души – с 26% повече, сравнено със същия период през 2016 г. Миналата седмица, за по-малко от 5 дни, над 11 хил. чуждестранни граждани бяха спасени и превозени до нейните брегове.

Снимка: Reuters

Страната е основен вход към Европа за хиляди мигранти от Африка, лодки с които тръгват на опасно плаване през Средиземно море почти всеки ден. Много от спасените – дори край бреговете на Либия, например, са откарвани от кораби на организации към Италия.

В същото време съседните ѝ страни затварят границите си бежанци, а държави като Унгария и Полша отказват да приемат каквито и да било мигранти на своя територия.

Европейската комисия сега обяви, че ще осигури спешно финансиране на Италия. Предложено е и страните от ЕС да отделят средства, с които да помогнат за подобряване на положението на самия африкански континент, така че мигрантският поток да бъде естествено ограничен още в началото.