Италия и Германия излязоха с обща идея за уреждане на бежанската криза.

Вместо да се строят огради, решението е да бъде изработена стратегия за Африка и да се инвестира в този континент, смятат германският канцлер Ангела Меркел и италианският премиер Матео Ренци.

„Ако искаме да решим проблема за следващите години, трябва да инвестираме в международното сътрудничество, в помощ за развитие и в създаване на възможности за работа“, заяви Ренци.

Канцлерът Меркел от своя страна призова да се сподели тежестта на миграционния приток, тъй като затварянето на границите не е решение. По думите ѝ трябва да се намери изход от мигрантската криза, без да се разрушава Шенгенското пространство.

„Или ще защитим нашите външни граници и ще го направим заедно, или рискуваме да се върнем към национализма, което означава да загубим свободното придвижване на хора и бизнеси“, каза тя.

За по-голяма солидарност се обяви и премиерът Бойко Борисов в интервю за агенция АФП. Призивът му бе насочен към страните от Източна и Централна Европа, които се противопоставят на предложението на Евросъюза за разпределение на бежанците.

Борисов същевременно потвърди ангажимента страната ни да приеме толкова бежанци, колкото е предвидено според квотната система, определена от Брюксел.