Италия и Австрия се споразумяха да избегнат затваряне на високопланинския контролно-пропускателен пункт „Бренер“ на границата между двете страни, предаде АП.

Вчера Австрия прие закон, съгласно който властите могат да обявят извънредно положение, с което да отменят правото на убежище. Същевременно австрийските власти обявиха мерки за защита на района при прохода Бренер. Заговори се, че край пункта вероятно ще бъде издигната 400-метрова телена ограда. Европейската комисия изрази загриженост от действията на Виена.

Днес италианският министър на вътрешните работи Анджелино Алфано съобщи, че е бил уверен от австрийския си колега Волфганг Соботка, че страната му няма да построи никаква ограда по границата.

Пунктът в Алпите е много натоварен, като през него минава важен път за туристи и превоз на стоки.

Aлфано предупредил Соботка на среща в Рим, че затварянето на прохода Бренер ще причини огромни щети на италианския и австрийския туризъм, както и на износа и вноса.

Австрия се опасява да не би миграционният поток да се пренасочи към Италия след затварянето на т. нар. балкански маршрут.

Италианският вътрешен министър отхвърлил искането на австрийския си колега австрийски полицаи да бъдат разполагани на италианските влакове, пътуващи на север. Той обаче обещал Италия да увеличи полицейските патрули по пътищата, водещи към Бренер.