В първата за Италия политическа реакция по повод гръцките парламентарни избори днес секретарят на Комунистическата партия Марко Рицо окачестви като „заблуда” прогнозираната победа на партията СИРИЗА и разкритикува политиката на нейния лидер Алексис Ципрас.

„Надявам се Ципрас да спечели, за да бъде разкрита заблудата. СИРИЗА е една изкуствена левица и дори да спечели, нищо няма да се промени. Всъщност това е ренцизъм (термин с негативен оттенък за характеризиране на политиката на италианския премиер Матео Ренци), поднесен в сос от масово политическо движение, който абсолютно нищо не променя и това ще се види през следващите дни”, заяви Рицо, цитиран от БТА.

„Ципрас не е такъв, какъвто се представя. Неговата реформаторска идея е съвършено неспособна да спре по-нататъшното потъване в бездната на огромното мнозинство от гръцкия народ. Той няма никакво намерение да се бори срещу ЕС и НАТО, нито пък да излезе от зоната на еврото”, коментира италианският комунист.

Алексис Ципрас и неговата СИРИЗА са сочени за фаворити на днешните предсрочни парламентарни избори, като първите резултати от екзитполовете действително им отреждат първото място.

По думите му още през 2012 г. лидерът на СИРИЗА е осъществил връзки с Европейската комисия (ЕК) и с американците, „които сега стават все по-интензивни в непосилните опити да се докаже, че окръжността е квадрат”.

„В действителност Ципрас иска само нови преговори за преразглеждане на дълга, тоест ни повече, ни по-малко от онова, което постигна Ренци. После ще се задоволи да скалпира някои политически опоненти. Няма обаче да нанесе дори една драскотина по ядрото в Брюксел, което властва над народите в Европа”, допълни Рицо.

Според него в Гърция истинска алтернатива на системата е комунистическата партия (ГКП), която има съвсем различна визия.

Марко Рицо е бивш ръководен деятел на Италианската комунистическа партия (ИКП), която се саморазпусна през 1991 година. Основател е през 2009 г. на движението „Комунисти - Народна левица”, което миналата година се превърна в Комунистическа партия.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер