Италианският президент Серджо Матарела заяви днес, че страната му в крайна сметка ще възтържествува над организираната престъпност, предаде ДПА.

"Тук съм, за да подновя едно обещание: ще се преборим мафията, ще я отстраним от обществото си, защото тя е несъвместима със свободата и човешкото съжителство", каза президентът в реч в Палермо по повод 23-та годишнина от убийството на прокурора, борил се срещу мафията, Джовани Фалконе.

В Палермо са организирани различни прояви в памет на Фалконе - човекът зад отбелязалите пробив големи разследвания през 80-те години, довели до най-мащабния процес срещу сицилианската мафия, при който бяха осъдени едновременно 360 нейни членове.

Роденият в Палермо Матарела, чийто брат Пиерсанти бил застрелян от мафията през 1980 г., беше основният оратор на церемонията в специалната съдебна зала в затвора Учардоне, създадена за заседанията в масовия процес.

Министърът на вътрешните работи Анджелино Алфано и началникът на националната полиция Алесандро Панса положиха цветя на мястото, където Фалконе, съпругата му и трима ескортиращи ги полицаи бяха убити, докато пътували в брониран автомобил от летището към центъра на Палермо.

Италианското министерство на образованието съобщи, че над 40 000 студенти, включително около 100 от други европейски страни и от САЩ, са се включили в различни митинги и шествия срещу мафията в Палермо и още шест града.

Днешните церемонии почетоха и Паоло Борселино, близък колега на Фалконе, който също беше убит през 1992 г. Двойното убийство предизвика бурно обществено недоволство, което накара властите да приемат по-строги закони за борба с мафията и да арестуват десетки влиятелни гангстери.

Сестрата на Джорджо Фалконе, Мария, каза, цитирана от в. "Кориере дела сера", че борбата срещу мафията е отпаднала от списъка с приоритетите. Тя отправи предупреждението си два дни, след като парламентът одобри дълго отлаган антикорупционен закон, оценен от критиците като твърде мек.

В Италия има поне три мафиотски организации: сицилианската коза ностра, калабрийската ндрангета и камората в Неапол. Дейността им отдавна надхвърля границите на Италия, достигайки Северна Европа, Латинска Америка и САЩ.