Снимките, които показват войната, са един от най-въздействащите. През последните дни един кадър доказа колко е лесно да бъде предизвикана емоция, особено когато в неговия центъра стои дете.

Ангелско лице с тъмни, тъжни очи и ръце, вдигнати сякаш се предава на невидим нападател, обиколиха социалните мрежи по света.

Снимката е широко споделяна в интернет, след като беше публикувана миналия вторник в Twitter акаунта на Надя Абу Шабан - фотожурналист в Газа. Оттогава тя е ретуитната повече десетки хиляди пъти. Предизвика и хиляди коментари в Reddit.

Въпреки появилите се обвиненията, че снимката е манипулирана, потребител на интернет платформата за споделяне на изображения Imgur проследи кадъра до първоизточника - турския фотожурналист, Осман Сарли, пише Би Би Си.

Той разкрива, че детето е четиригодишно момиче, наречено Хадей, което е снимал в бежанския лагер в сирийския град Атме през декември миналата година. Тя пристигнала в лагера с майка си и своите брат и сестра от дома им в Хама – на около 150 км.

Сега Осман Сарли работи в Танзания, но си спомня, че страха в очите на Атме е бил истински.

„Бях с голям обектив и тя си помисли, че е оръжие. Разбрах, че е ужасена, след като я снимах и видях снимката, защото тя беше прехапа устни и вдигнала ръце. Обикновено децата бягат, крият лицата си или се усмихват, когато видят камера", разказва фотографът пред Би Би Си.

Снимката е била публикувана за първи път във вестник Türkiye през януари. Сарли е работил в изданието в продължение на 25 години, отразявайки войни и природни бедствия. Тогава кадърът бил бързо разпространен по турските медии.