Снимка на полицай, който прегръща 12-годишно момче по време на един от протестите след убийството на цветнокож младеж във Фъргюсън, стана особено популярна и беше споделена от стотици хиляди потребители в социалните мрежи. На кадъра се виждат сержант Брет Барнъм и малкият Девонт Харт. Момчето носи табела с надпис „безплатни прегръдки”.

Родителите му - Сара и Дженифър, разказаха във фейсбук историята, която стои зад снимката. Трогателната среща между Девонт и полицая е на 25 ноември в Портланд.

„Забелязах, че страда. Не можеше да говори. Беше неутешим. Синът ми има златно сърце, състрадателен е, но все пак му е трудно да бъде безстрашен, когато става дума за полицията и хората, които не разбират сложността на расизма, който е широко разпространен в нашето общество”, се казва в публикацията.

На 25 ноември сержант Брет Барнъм отива при цветнокожия младеж и му подава ръка. Първоначално ситуацията била неловка. После полицаят задал на детето стандартните въпроси – какво обича да прави през лятото, кой е любимият му предмет в училище и т.н. Накрая попитал Девонт защо плаче. Отговорът бил, че се притеснява от застрашителните нива на полицейско насилие срещу цветнокожи младежи. 

Сержантът отвърнал с въздишка „Да, знам. Съжалявам.” После попитал дали може да се възползва от офертата за безплатни прегръдки. Тук се намесва фотограф на The Oregonian, който увековечава прегръдката.