Исторически форум се провежда в Литва. Европейският съюз се опитва да привлече редица бивши съветски републики с договори за партньорство и взаимопомощ.

Пример за западноевропейска ориентация даде Грузия. Тя първа подписа договор за асоцииране с Евросъюза. Същото се очаква да направи и Молдова. Предложения за сътрудничество имат още Армения, Азербайджан, Беларус и Украйна.

Голямата новина се очаква от властите в Киев. Те трябваше да подпишат договор за асоциирано членство и обособяване на зона за свободна търговия. В последния момент обаче Украйна обяви, че спира работа по договора и отлага подписването. Президентът Виктор Янукович обаче е във Вилнюс и ще участва в преговори с лидерите на Евросъюза.

Междувременно властите в Киев постепенно втвърдяват отношението си към протестиращите. Активисти на партия „Свобода” са били арестувани. Отнет е паспортът на адвоката на Юлия Тимошенко и му е забранено да участва в срещата във Вилнюс. Самата Тимошенко, която обяви безсрочна гладна стачка, отново призова във Вилнюс властите да подпишат споразумението за политическо и икономическо асоцииране с Евросъюза.

В Украйна възприемат гладуващата затворничка Юлия Тимошенко като символ на борбата с Виктор Янукович. В Киев, на метри от площад Независимост, привържениците на Тимошенко са построили град на истината.

Ана Василиевна е комендант на палатковия лагер. Твърди, че няма да мръдне от там въпреки студа, докато Тимошенко не бъде освободена. „Протестирам срещу незаконната власт и за осъждането на нашия лидер Юлия Тимошенко. Ние осъждаме това криминално правителство, което унищожава народа”, каза тя.

Освен масовите призиви за освобождаване на Тимошенко, за което настоява и Европейският съюз, протестите на площад Независимост в Киев продължават и денем, и нощем.

Протестиращите вече са се самоорганизирали и имат собствено квартирно бюро. Там в две графи се записват предлагащите и търсещите безплатен подслон за времето на протеста.

В протестите участва и поетът от български произход Фьодор Шишманов. Той дори е издал стихосбирка в подкрепа на членството в ЕС със заглавие „Ставай, Украйна". „Аз поддържам протеста, а и цялото ми творчество е насочено към това Украйна да стане свободна страна”, заяви той.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната