Днес влиза в сила примирието между колумбийските власти и марксистките Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК). Денят се определя като исторически, тъй като се очаква да сложи край на 52-годишния въоръжен конфликт. Официалният документ за това трябва да бъде подписан до един месец.

„На 29 август т. г. за Колумбия започва нова история. Нека пушките замлъкнат. Войната с ФАРК приключи!”, написа в полунощ в „Туитър” президентът Хуан Мануел Сантос.

„В този момент започва двустранното и окончателно примирие”, отбелязаха на свой ред в „Туитър” от ФАРК.

Основното партизанско движение в страната, дължащо появата си на селски бунт през 1964 г., наброява днес близо 7500 членове.

От партизански действия към политика

ФАРК свикаха поредната – десета, конференция на движението, която да ратифицира спогодбата, договаряна в Куба близо четири години и обобщена в документ от 297 страници.

Насрочена за периода от 13 до 19 септември в долината Яри, в региона Сан Висенте дел Кагуан – някога крепост на партизаните в южната част от страната, конференцията ще събере 200 делегати от ФАРК, включително централното им командване.

На форума са поканени 50-ина гости от страната и чужбина, както и журналисти, „за да информират директно народите от Колумбия и от света”, поясниха ФАРК.

Тимолеон Хименес – Тимошенко

„Тържественото подписване” на споразуменията от Сантос и върховния водач на ФАРК Тимолеон Хименес, с прякор Тимошенко, ще се състои между 20 и 26 септември, заяви министърът на отбраната Луис Карлос Вилегас.

Това ще е „големият ден”, когато партизаните ще започнат да прегрупират силите си в общо 22 зони и осем лагера.

Разоръжаването трябва да продължи шест месеца и ще бъде извършвано под надзора на ООН.

Избор между войната и мира

Споразуменията може да бъдат подписани в Куба, в Богота или на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

След това – на 2 октомври, се предвижда колумбийците да участват в референдум по въпроса. За одобрение на мирния изход трябва да бъдат събрани най-малко 4,4 млн. гласа (13% от избирателите), а за отхвърляне на мира – по-малко.

В Колумбия обаче няма да се възцари пълен мир. Правителството все още предстои да преговаря с геваристката „Армия за национално освобождение” (АНО) – друго все още действащо партизанско движение с около 1500 бойци.

На 30 март страните изразиха воля да започнат преговори. Дата обаче не бе определена.

В неделя АНО пожела на ФАРК успех по пътя на очакваното им прерастване в легална политическа организация или движение.

В същото послание обаче, подписано от командира ѝ Николас Родригес армията заяви, че си „запазва правото на бунт” с оглед липсата на „реална воля за търсене на мир” от страна на сменящите се правителства.

Най-старият конфликт в двете Америки, в който през десетилетията участваха партизани от крайната левица, ултрадесни паравоенни формирования и въоръжени сили всред кръвопролития, свързани с наркотрафика, взе най-малко 260 хил. жертви; 45 хил. души изчезнаха безследно, а 6,8 млн. души бяха разселени.