Истанбулският терорист отишъл до „Рейна” и си тръгнал оттам с такси
След като стрелял 15-ина минути, прекарал още 10 в кухнята на заведението, където съблякъл палтото си и почистил оръжието си от отпечатъци
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Истанбул, издирван терорист
Така изглежда атентаторът, твърди в. "Йени Шафак" Снимка: Yeni Safak

Терористът, отнел близо 40 живота и ранил над 70 души в истанбулския клуб „Рейна”, стигнал до дискотеката с такси.

Оръжието си – автомат „Калашников”, пренесъл в черна чанта в багажника на колата.

Според експерти по сигурността той има добра военна подготовка, а хладнокръвието и решителността, с която действа подсказват, че не за първи път насочва оръжие срещу хора.

Турските власти разпространиха снимки на атентатора и съобщиха, че скоро ще успеят да го идентифицират.

Продължава операцията по издирването му.

Появяват се и все повече видозаписи, на които лицето му се вижда ясно – като този, разпространен от турското издание „Йени шафак” и други местни медии:

„Йени шафак” публикува и друг видеозапис - на видеоселфи, което атентаторът си е направил. Снимано е на известния площад „Таксим” в Истанбул, но не е ясно кога:

Турските власти: Скоро ще разберем кой е нападателят от ИстанбулСпоред правителствения говорител Нуман Куртулмуш атентатът на Нова година е различен от предишните нападения в страната и има за цел да раздели турското общество

По неофициална информация стрелецът вероятно е от Централна Азия – Киргизстан или Узбекистан, и е бил свързан и с „Ислямска държава”. Екстремистката групировка вече пое отговорността за нападението.

Все още не е ясно как нападателят е успял да се измъкне от дискотеката. Засега се знае, че след стрелбата той е прекарал около 10 минути в кухнята на заведението, където е свалил палтото си и дори избърсал автомата от отпечатъци.

След това е напуснал района – отново с такси.

Турската полиция публикува снимки на стрелеца от ИстанбулИздирваният нападател може би е от Централна Азия – Киргизстан или Узбекистан, пишат местни медии
Рейна, Истанбул
Снимка: EPA

Минутите, които стрелецът прекарва в заведението, изглеждат като часове на хората, които се били събрали, за да посрещнат Нова година.

Един от тях е Фатих. Взел първите гърмежи за фойерверки, но бързо осъзнал какво се случва и се скрил в безистена на заведението.

„Заключихме вратата. През следващите 15 минути чувахме как мъжът стреля. След още 40 минути чухме, че влезе полицията. Мислехме, че сме на сигурно място, но всъщност въобще не беше така”, разказва сега той.

Ливанецът Франсоа ал Асмар пък е един от ранените – пострадало е рамото му.

„Бях се скрил зад една маса, приклекнал на пода, но явно рамото ми се е подавало. Той стреляше по нас – по пода, стреляше и във въздуха, но най-вече по земята, където бяхме налягали. Като ме простреля, аз паднах. Направих се на съм мъртъв, така че не продължи да стреля по мен”, обяснява той.

Вижте техните и още свидетелства на хора от Истанбул във видеото:

Днес Истанбул днес се сбогува със загиналите. Сред жертвите са граждани на Русия, Канада, Франция, Германия, Саудитска Арабия, Тунис, Ливан, Йордания, Либия и Израел.

Рейна, Истанбул
Снимка: EPA
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре