Испанският съд издаде заповед за арест на Карлес Пучдемон
Съдията отхвърли искането на бившия каталунски лидер да свидетелства по видеоконферентна връзка от Белгия
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    0
Карлес Пучдемон
Снимка: Reuters

Испанският съд издаде европейска заповед за арест на сваления каталунски лидер Карлес Пучдемон и четирима от неговите министри, които избягаха в Белгия, предаде Ройтерс.

Съдията отхвърли и искането на бившия каталунски лидер да свидетелства по видеоконферентна връзка от Белгия.

Европейската заповед за арест е изпратена до белгийската федерална прокуратура, тъй като според испанските власти петимата „изглежда са в тази страна”. В същото време обаче заповедта е пратена и в испанската национална полиция, Цивилната гвардия и Интерпол.

Белгийската федерална прокуратура потвърди, че е получила документа.

„Ще го проучим, а след това той ще бъде даден на съдия-следовател”, обясни говорител на прокуратурата.

Страната, от която е поискано да предаде издирвано лице, трябва да го предаде на страната, подала европейската заповед за арест, в срок до 60 дни.

Според белгийския адвокат по наказателно право Максим Шоме съществуват начини да се оспори заповедта пред белгийското правосъдие, но такива обжалвания се удовлетворяват „изключително рядко”.

„Идеята при европейската заповед за арест е, че се има доверие в спазването на основните права от страната, която я е издала. Испания не е страна, която практикува изтезания”, обясни той.

Пучдемон и 13 бивши министри от каталунското правителство, свалено на 27 октомври след обявяването на Каталуния за независима република, трябваше да се явят на разпит за противодържавна дейност и подбуждане на бунт.

За деветима от тях прокуратурата поиска да бъдат поставени под стража.

Испанската прокуратура поиска задържането на осем каталунски министриДевет от министрите в регионалния кабинет бяха изслушани във връзка с възможно предявяване на обвинения в бунт

В същото време испански съд освободи под гаранция от 50 хил. евро един от арестуваните министри, обвинени в подстрекаване към бунт и държавна измяна.

Испански съд освободи под гаранция от 50 000 евро един от арестуваните министриДруги осем остават в ареста в очакване на съдебен процес

Други осем остават в ареста в очакване на съдебен процес. В тяхна подкрепа пред кметството на Барселона се събраха хиляди протестиращи. Стотици каталунци протестираха и в Брюксел.

Хиляди поискаха свобода за арестуваните каталунски министри (СНИМКИ)Политиците призоваха протестиращите да се въздържат от насилие

По-рано Пучдемон каза още, че е готов да съдейства на белгийските съдебни власти, докато, според него, испанските са се политизирали, предаде Ройтерс.

„Няма да бягам от правосъдието. Ще отида при съдебните власти, но при истинските съдебни власти”, каза Пучдемон пред белгийската телевизия.

Той заяви също така, че е готов да се кандидатира на предсрочните регионални избори в Каталуния на 21 декември. По думите му предизборна кампания може да се води отвсякъде.

„Смятаме себе си за законно правителство. Трябва да има приемственост, за да се каже на света какво се случва в Испания. Не с правителство в затвора ще има безпристрастни, независими и нормални избори”, посочи още той.

Мадрид започна процеса по суспендиране на автономията на Каталуния (ОБЗОР)Кабинетът иска в областта да се проведат регионални избори в срок от шест месеца
Използвани са материали на Ройтерс, БТА, bTV
  • 3
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре