Испанската прокуратура поиска задържането на осем каталунски министри
Девет от министрите в регионалния кабинет бяха изслушани във връзка с възможно предявяване на обвинения в бунт
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
Каталуния
Снимка: Reuters

Испанската прокуратура поиска от испанския Национален съд да постави под стража осем министри от отстраненото от длъжност каталунско правителство, предаде Асошиейтед прес.

Мярката беше поискана, след като общо девет от министрите в регионалния кабинет бяха изслушани в Националния съд във връзка с възможно предявяване на обвинения в бунт, противодържавна дейност и злоупотреба с публични средства.

Карлес Пучдемон: Оставам в БрюкселБившият каталунски министър и негови сподвижници са призовани да се явят пред съда в Мадрид

Съдът заяви, че прокуратурата е предложила поставянето на осемте под стража да отпадне, ако платят парична гаранция.

Сега съдът ще разгледа искането и предстои да се произнесе.

Испанската прокуратура е поискала да не бъде поставян под стража Санти Виля, който се оттегли от каталунския кабинет, преди миналия петък да бъде провъзгласена независимостта, и оттогава лансира идеята за решаване на въпроса чрез преговори с централната власт. За него е поискана парична гаранция в размер на 50 000 евро, предаде Ройтерс.

Ново проучване: Над половината каталунци не искали независимостЩе получи ли убежище в Белгия Карлес Пучдемон

По-рано днес испанският върховен съд отложи за следващата седмица изслушването на шестима каталунски депутати, разследвани за бунт след обявяването на независимостта, предаде Асошиейтед прес.

В съда за изслушване пристигна отстраненият от длъжност председател на каталунския парламент Карме Форкадел, срещу която също се води разследване за бунт.

След обявената независимост бяха призовани да се явят в съдилища общо 20 бивши депутати от регионалния парламент.

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре