Испанската полиция задържа каталунски министър
Той е участвал в планирането на забранения референдум за независимост
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 2
    2
Жозеп Мария Жове
Жозеп Мария Жове Снимка: EPA

Испанската полиция задържа каталунски министър, участващ в планирането на забранения референдум за независимост, предаде Би Би Си.

Става въпрос за Жозеп Мария Жове, генерален секретар на правителството и на регионалния департамент по икономика и дясната ръка на вицепремиера на автономната област.

Протест в Барселона
Снимка: Reuters

Стотици демонстранти се събраха пред регионалното министерство на икономиката по време на акцията, скандирайки: „Ще гласуваме“.

Протест в Барселона
Снимка: Reuters

По-рано днес полицията арестува дузина висши каталунски длъжностни лица и извърши претърсвания в сградите на регионалното правителство в Барселона и няколко департамента – на икономиката, външните работи, социалните дейности и телекомуникациите. Униформените търсеха компютри и всякаква документация, свързана с вота.

На 6 септември парламентът на Каталуния одобри закон за свикване на 1 октомври на референдум за независимост на областта, който Мадрид обяви за нелегитимен. Централните власти обжалваха решението на сепаратистите в Конституционния съд, но каталунските власти настояват, че референдумът ще се състои. Миналата седмица Мадрид иззе контрола върху финансите на Каталуния в опит да спре харченето на публични средства за вота.

Протест в Барселона
Снимка: Reuters

Испанският премиер Мариано Рахой обясни, че държавата е била принудена да действа.

Регионалното правителство беше предупредено, че застрашава суверенитета на Испания. Няма демократична страна в света, която ще приеме това, което тези хора планират“, заяви той. Рахой призова премиера на Каталуния Карлес Пучдемон да се съобрази със закона.

Испанското правителство наложи контрол над разходите на КаталунияМестните власти обвиниха Мадрид в „безпрецедентна офанзива от репресии“

Каталунският вицепремиер Ориол Жункерас обвини полицията в нападение над регионалните институции и следователно – населението.

Председателят на каталунския парламент Жорди Санчес пък призова в „Туитър“ към мирна съпротива. „Дойде времето. Нека се противопоставим мирно, нека излезем и защитим институциите си“, написа той.

И протест наистина последва:

Вчера полицията иззе около 45 хил. пощенски плика с логото на регионалното правителство от частна комоания за доставки в Тераса в опит да спре разпространението на бюлетини. Също вчера пред съда бяха изправени кметовете на три малки града в областта, заподозрени, че участват в организирането на допитването. Разследват се над 700 кметове, подкрепили референдума.

  • 2
    2
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре