Испанската полиция нахлу в секцията, в която щеше да гласува каталунският премиер
Униформените използваха брадви, за да разбият прозорците на сградата. Местните медии съобщават, че полицията е спряла интернета в секциите
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Референдумът в Каталуния
Снимка: Reuters

Испанската полиция нахлу в избирателната секция в Жирона, в която каталунският премиер Карлес Пучдемон щеше да гласува на референдума за независимост на Каталуния, съобщи Ройтерс.

Това се случи минути преди пристигането на Пучдемон.

Каталуния гласува за своята независимостЦентралната власт прави всичко по силите си, за да спре допитването

Мадрид обяви допитването за незаконно и се опитва по всякакъв начин да го спре, като вчера запечата повечето от обявените секции за гласуване, а днес блокира голяма част от останалите.

Полицията използва брадви, за да разбие прозорците на спортния център, използван за избирателна секция, и да отвори насила вратите.

Кадри от мястото показват полицаи с каски и щитове да претърсват центъра, очевидно търсейки урни, докато желаещи да гласуват пеят каталунския химн с вдигнати във въздуха юмруци.

Впоследствие властите иззеха бюлетини от секцията.

Референдумът в Каталуния
Снимка: Reuters

Пред сградата обаче избухнаха сблъсъци между протестиращи и органите на реда.

Референдумът в Каталуния
Снимка: Reuters

Най-малко една жена пострада.

Референдумът в Каталуния
Снимка: Reuters

Въпреки всичко Пучдемон успя да гласува на друго място, съобщи Ройтерс.

Впоследствие полицията блокира повечето секции за гласуване и спря достъпа до интернет в тях.

В отговор регионалното правителство обяви, че разрешава на гласоподавателите да дадат своя вот в която и да е отворена секция в региона, ако тяхната е блокирана.

Представителят на Мадрид в Каталуния Енрик Мило коментира, че испанското правителство насила е било принудено да изпрати националната полиция, за да спре референдума, който се е превърнал във фарс. „Целта на полицаите, които влязоха в избирателните секции, беше да изземат материалите за гласуване, а не хората, които искаха да гласуват“.

Коментирайки разрешението на каталунските власти да се гласува в която и да е секция, Мило каза: „Това е срам, фарс. За пръв път в историята правилата на играта се променят 45 минути преди началото на вота“.

Мадрид изпрати около 10 хил. полицаи в Каталуния за гласуването.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре