Испанският Върховен съд заяви, че е оттеглил европейската заповед за арест на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон и четирима членове на уволненото му правителство, които се борят срещу екстрадиция от Белгия, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Петимата заминаха за Белгия, след като парламентът на Каталуния едностранно обяви независимост на областта на 27 октомври, което беше определено за незаконно от испанските съдебни власти.

Върховният съд каза, че отделните заповеди за арест не се отнасят за престъпление, извършено от тях като част от по-голяма група, и че политиците са показали готовност да се върнат в Испания, за да участват в областните избори в Каталуния, свикани от испанското правителство за 21 декември.

Според съда оттеглянето на заповедта за арест също така премахва възможността случаят да бъде разглеждан от повече от една европейска юрисдикция.

Петимата каталунски политици са разследвани за бунт, противодържавна дейност и незаконно присвояване – престъпления, които се наказват с десетки години затвор в Испания.

През ноември срещу тях бяха издадени европейски и международни заповеди за арест.

Заповедите за задържане на територията на Испания на петимата остават в сила.

Преди ден, когато Пучдемон се яви пред белгийски съд по европейската заповед, неговата защита заяви, че той ще остане в Белгия поне до началото на следващата година.

Това изявление бе свързано със сроковете на процедурата пред белгийския съд, която следваше да приключи в средата на февруари. Първоинстанционният белгийски съд съобщи вчера, че ще постанови решението си на 14 декември.

Засега не се уточнява дали откритата съдебна процедура в Белгия за връщането на Пучдемон ще бъде автоматично прекратена.