Бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис предупреди, че Испания може да стане като Гърция, ако й бъдат наложени същите мерки за икономии, предаде Танюг.

В интервю за испанския в. "Паис" Варуфакис каза, че испанците трябва да анализират икономическата и социалната ситуация в страната си и въз основа на това да оценят какво е нужно на Испания, независимо от това какво става в Гърция или някъде другаде.

"Опасността Испания да стане като Гърция е винаги налице и ще се превърне в реалност, ако се повторят същите грешки, които бяха наложени на Гърция", изтъкна бившият гръцки министър.

Варуфакис, икономист с необичайни идеи за еврото и преструктурирането на гръцкия дълг, подаде оставка ден след като на 5 юли гърците гласуваха на референдум против условията на кредиторите за нов пакет кредити. Гръцкото правителство обаче на срещата на върха на еврозоната на 12 и 13 юли се съгласи с още по-тежки условия за получаване на финансова помощ от тези, против които бе гласувано на референдума.

Испанският премиер Мариано Рахой и неговата консервативна Народна партия предупредиха, че Испания, на която тази година й предстоят избори, може отново да изпадне в криза, ако новосъздадената лява партия Подемос, близка до управляващата гръцка партия СИРИЗА, победи на изборите и промени икономическия курс на страната.

Коментирайки тези изявления, Варуфакис посочи, че Гърция е станала "един вид футболна топка за десните политици", които я използват, за да заплашват своите граждани.

Испания през 2013 г. излезе от петгодишна рецесия, а според прогнозите тази година ще достигне икономически растеж от 3,3 процента. Безработицата обаче е все още висока и достига 22 процента, което я нарежда на второ място в еврозоната след Гърция, пише БТА.