Германският писател от турски произход Доган Акханлъ е бил арестуван в Испания по искане на властите в Анкара, съобщиха от външното министерство в Берлин, откъдето са изразили несъгласието си с евентуално екстрадиране на интелектуалеца.

Според информация на местния вестник на Акханлъ – „Кьолнер Щат-Анцайгер“, той е бил арестуван в южния испански град Гренада в събота сутринта. Обвиненията срещу него са неизвестни, съобщава „Франс прес”.

Дипломатическият натиск в крайна сметка доведе до освобождаване на писателя, но той няма право да напуска Мадрид.

Авторът често пише материали за състоянието на човешките права в родната му Турция, за избиването на арменци по времето на Османската империя, както и за убийството през 2007 г. на журналиста от арменски произход Хрант Динк.

Арестът първоначално беше съобщен от депутата на партията на „Зелените” Фолкер Бек, който го описа като политически мотивиран ход на президента Реджеп Ердоган. По-късно представител на външното министерство потвърди новината и заяви, че Берлин е поискал Мадрид да не екстрадира Акханлъ.

За задържането на писателя е била издадена т. нар. червена заповед от „Интерпол“, която е приблизително равностойна на международна заповед за арест.

Според сайта на Ахханлъ той е роден в Североизточна Турция през 1957 г., като по-късно се мести в Истанбул, а в периода от 1985 г. до 1987 той е политически затворник. През 90-те се мести в Кьолн и е лишен от турско гражданство. През 2001 г. става германски гражданин.

През 2010 г. Акханлъ е арестуван при идването си в Турция по обвинения за участие във въоръжен грабеж през 1989 г. четири месеца по-късно е освободен и обявен за невинен, преди апелативен съд да поиска преразглеждане на обвиненията срещу него.