Групировката „Ислямска държава” разпространи кратко видео, в обезглавява американския журналист Стивън Сотлоф. Той е вторият екзекутиран представител на медия в рамките на месец, след фоторепортера Джеймс Фоли. Във видеозаписа, документирал смъртта на Фоли, ислямистите заплашиха, че следващият убит ще бъде Сотлоф.

В новия клип джихадистите предупреждават американското правителство да спре „злия американски заговор срещу „Ислямска държава”. Екзекуторът изглежда същия и се обръща към американския президент с думите "Върнах се, Обама". Сотлоф пък казва "Защо трябва да плащам цената с живота си". "Точно както вашите ракети продължават да удрят нашите хора, така нашите ножове ще продължат прерязват гърлата на вашите”, заканва се маскираният палач.

Сотлоф беше журналист на свободна практика за списанията "Тайм" и "Форин полиси". За последно беше видян в Сирия през август 2013 г. Записът, в който се вижда екзекуцията му, е наречен "Второ послание за Америка".

Британски заложник също присъства в клипа. Идентифициран е като Дейвид Хейнс. Белият дом все още не е потвърдил автентичността на видеото.

Говорителят на американския Държавен департамент Джен Саки поясни, че американската администрация анализира записа. Британският премиер Дейвид Камерън определи видеото като отвратително и възмутително. Междувременно репортерът по сигурността на Би Би Си съобщи, че няма съмнение, че видеото е автентично.

Преди по-малко от седмица майката на Стивън Сотлоф помоли джихадистите да пощадят живота на сина й. Шърли Сотлоф бе адресирала посланието си до Абу Бакар ал Багдади, лидер на ислямистите и самопровъзгласил се за върховен водач на мюсюлманския свят.

Семейство на 31-годишния Сотлоф не беше говорило за изчезването му от година насам, тъй като било заплашено от джихадистите, че в противен случай журналистът ще бъде убит. Самите представители на „Ислямска държава” обаче нарушиха мълчанието около случая „Сотлоф”, след като разпространиха видеото, в което Джеймс Фоли е екзекутиран, а за Сотлоф се казва, че ще умре, ако американските власти не изпълнят исканията на групировката, сред които е и това ударите срещу „Ислямска държава” да бъдат прекратени.

Вчера стана ясно, че ислямистите са екзекутирали човека, охранявал Джеймс Фоли, докато бил в плен. Абу Убайда Алмагхриби, който беше един от главните командири на групировката, бил обезглавен, защото бил заподозрян в шпионаж в полза на британското разузнаване.