Джихадистката групировка „Ислямска държава” заплаши да обезглави американския президент Барак Обама в Белия дом и да превърне САЩ в мюсюлманска провинция, предаде "Индипендънт".

Във видеоклип, разпространен от ислямистите в четвъртък, боец на ИД заплашва Щатите с експлозии и атентати, подобни на тези във Франция и Белгия. Клипът е заснет в иракския град Мосул този месец.

Видеото започва със снимки, илюстриращи разрушенията в Мосул, който беше под контрола на кюрдските сили. После в кадър влиза маскиран боец на „Ислямска държава”, който държи за гърлото кюрдски воин.

„Това е съдбата на всеки, който се противопоставя на исляма”, казва терористът на кюрдски. „Обама, знай, че ще стигнем до Америка. Знай също, че ще отрежем главата ти в Белия дом и ще превърнем Америка в мюсюлманска провинция”, казва още джихадистът.

В края на клипа кюрдът е обезглавен насред улицата. Чуват се одобрителни възгласи от зяпачи.

В обръщение от миналото лято „Ислямска държава” заплаши да "вдигне знамето на Аллах в Белия дом", ако САЩ продължат своите атаки.

От ИД днес обявиха руснаците и украинците, които се намират на територията на Сирия, за своя цел. Това съобщи Върховният съд на Русия, предаде Газета ру. „Екстремистите обявиха за своя „плячка и цел“ гражданите на Русия и Украйна в Сирия, руското и украинското посолство и много други обекти, принадлежащи на двете страни“, информираха от Москва.