"Ислямска държава" уби единия от двамата си японски заложници, Харуна Юкава, предаде ТАСС, като се позова на американския център за следене на ислямистите в интернет САЙТ (SITE).

Джихадистката групировка публикува снимка, на която другият държан от нея японец, Кенджи Гото, държи в ръка снимка на убития Юкава.

На видеозапис Гото излага нови искания на ИД. "Вие (японското правителство) бяхте предупредени. Даден ви бе срок, моите похитители спазиха думата си", казва той. Японското правителство проверява информацията.

Генералният секретар на правителството на Япония Йошихиде Суга окачестви като "възмутителна" и "недопустима" предполагаемата екзекуция на японския заложник. Той каза по японската национална телевизия, че видеото вероятно е автентично, но още се анализира. Той призова похитителите незабавно да освободят другия японец.

Във вторник "Ислямска държава" даде на Япония срок от 72 часа да плати 200 милиона долара откуп за двамата си граждани, отвлечени в Сирия, като в противен случай заплаши, че ще ги убие.

По-рано днес агенция Киодо съобщи, че двамата граждани на Япония са живи.