Джихадистката групировка „Ислямска държава” само чака заповед да атакува Запада. Това заявява британският тийнейджър Шабаз Сюлейман, който се сражава на страната на ислямистите в Сирия. 19-годишното момче е бивш възпитаник на училище по граматика. Той изчезнал през лятото на 2013 г., докато работел като доброволец за турска благотворителна организация, предоставяща хуманитарна помощ в Алепо, пише „Индипендънт”.

По-рано се твърдеше, че тийнейджърът участвал, заедно с друг британец, в размяна на затворници. Пред „Таймс” Сюлейман разказа, че бил изправен пред избора или да участва в размяната на бойци на джихадистите за турски дипломати, които „Ислямска държава” държеше в плен до септември миналата година, или да бъде депортиран обратно във Великобритания, без да бъде свързван с ИД.

Сюлейман твърди, че е един от 200-те бойци на ислямистите, които били освободени от Турция. По думите му турските полицаи били приятелски настроени и разбирали защо хора като него искат да се сражават в Сирия. Тийнейджърът твърди, че в затвора ял пица, играл домино, гледал клипове на „Ислямска държава” и ползвал интернет.

Месец след задържането си, британският младеж разбрал, че го чакат автомобили на турското разузнаване за размяната. „Казаха ни, че сме свободни. Размениха ни на границата”, казва Сюлейман.

Миналата година турският премиер Ахмед Давутоглу не даде обяснение при какви обстоятелства турските дипломати са били освободени, но потвърди, че операцията е била водена от турското разузнаване.

Говорител на Министерството на външните работи на Великобритания заяви пред „Индипендънт”, че е наясно, че британски гражданин е обявен за издирване в Турция през 2014 г., както и че е била предоставяне на консулска помощ на семейството на Сюлейман в Бъкингамшир. "Ние продължаваме да настояваме турските власти да изяснят случая и все още търсим информация от турското правителство", заяви говорителят.