„Ислямска държава” се опитала да вербува журналист на Би Би Си
Вербовчикът на „Ислямска държава” Джунаид Хусаин общувал с журналиста в „тъмната мрежа” в специални криптирани чатове
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Иракски войници с разкъсано знаме на Ислямска държава
Снимка: EPA

Агент на терористичната групировка „Ислямска държава” се опитал да вербува репортер на Би Би Си, който работел под прикритие. Целта била да се извърши нападение на Лондонския мост.

Водените между двамата разговори са се случили година преди осем души да загинат и десетки да бъдат ранени на емблематичното място в британската столица.

Терор в Лондон: Четири жертви и 20 ранени до британския парламент Няма данни за пострадали българи, казаха от българското външно министерство

Вербовчикът на „Ислямска държава” Джунаид Хусаин общувал с журналиста в „тъмната мрежа” в специални криптирани чатове. Там му предоставил подробни наръчници с терористични похвати, които поразително приличали на използваните при нападението на Лондонския мост.

Репортерът на Би Би Си работил в продължение на две години по специалния репортаж.

Хусаин обещал и как да го научи да прави самоделни бомби, но през 2015 г. загинал при нападение на американски дрон в сирийския град Ракка.

След смъртта на Хусаин друг вербовчик се свързал с репортера и му представил план за убийството на полицай, както и информация как да се сдобие с огнестрелни оръжия и патрони.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре