Джихадистката групировка „Ислямска държава” разпространи нов пропаганден филм, насочен специално към мюсюлманите на Балканския полуостров. „Честта е в джихада: Съобщение до хората на Балканите” е изключително професионално заснет, като в него участват бойци от Босна, Албания и Косово, които говорят на родните си езици.

Филмът представлява „исторически” поглед към значимостта на Балканския полуостров през вековете и потисничеството, което, според джихадистите, мюсюлманите особено в бивша Югославия е трябвало да изтърпят.

Особен акцент е поставен върху клането в Сребреница (осъществено, според джихадистите, с позволението на Запада) и съвременната съдба на Босна, която днес е светска държава на бошняци мюсюлмани, православни сърби и хървати католици.

Ислямските бойци във видеото подчертават, че в контролираните от групировката територии могат да практикуват религията си по начина, по който я разбират и „могат да отглеждат децата си, без да се страхуват от другиго, освен от Аллах”.

Те настояват събратята им по религия да се присъединят към групировката или да водят битка с друговерците на своя територия. „Бийте се с тях там. Ако можете, сложете експлозив под колите им, в къщите им, навсякъде около тях. Отровете храната им. Убивайте ги, където и да сте”, призовава млад рус и синеок босненски джихадист.