Японският премиер Шиндзо Абе заяви по японската обществена телевизия Ен Ейч Кей, че има "висока вероятност" записът и снимката с предполагаемото обезглавено тяло на японския заложник Харуна Юкава, които се появиха вчера, да са автентични. Той изказа съболезнованията си към семейството на Юкава и призова за освобождаването на другия японски заложник, намиращ се в ръцете на групировката "Ислямска държава" - журналистът Кенджи Гото.

В триминутното видео, разпространено вчера, се вижда статична снимка на Гото в оранжева туника, придружена с аудиозапис, в който той говори на английски и казва, че може да бъде спасен и пуснат в замяна на свободата на Саджида ар Ришауи - иракчанка, намираща се в затвор в Йордания.

"Бих искал да наблегна колко лесно е да бъде спасен моят живот. Освободете тяхната сестра от йорданския режим и аз веднага ще бъда освободен. Мен срещу нея", казва Гото. Тя е арестувана малко след като неуспешно се опитва да се самовзриви при един от трите смъртоносни бомбени атентата срещу хотели в йорданската столица през 2005 г.

Президентът на САЩ Барак Обама днес остро осъди убийството на Хоруна Юкава. Това се посочва в комюнике на Белия дом, цитирано от световните агенции.

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл призова за освобождаването на втория японски гражданин, държан като заложник от „Ислямска държава”. „Безчовечността на „Ислямска държава” рязко контрастира с щедрата хуманитарна помощ, която Япония в последните месеци предостави на народите на Ирак и Сирия. Това постоянно варварство само усилва решимостта на международната коалиция да победи и в крайна сметка унищожи „Ислямска държава” заяви Хейгъл.