„Ислямска държава” пое отговорността за атентата на коледен базар в Берлин на 19 декември вечерта. Новината беше публикувана в близката до групировката информационна агенция „Амак”.

„Извършителят на операцията в Берлин е войник на "Ислямска държава" и неговите действия са в отговор на призивите да бъдат атакувани граждани на страните от коалицията (която се бори с ИДИЛ-б.р.)”, обяви „Амак”.

Според експерти обаче съобщението на терористичната организация не може да се смята за достоверно.

Тази вечер германската полиция освободи единствения задържан за терористичен акт пакистанец заради липса на доказателства, че той стои зад него.

Камион се вряза вчера вечерта в един от най-посещаваните коледни базари в Западен Берлин до Мемориалната църква. Жертвите са 12, а десетки бяха ранени.

Германските власти обявиха днес, че става въпрос за терористичен акт, а не за инцидент.

Още вчера вечерта беше задържан 23-годишен пакистански гражданин, но днес стана ясно, че той не е извършителят.

Атентаторът все още е на свобода.Властите призоваха гражданите за повишена бдителност.

Хиляди берлинчани и туристи се събраха тази вечер на площада край коледния пазар и пред Бранденбургската врата, за да изразят съпричастността си към жертвите, ранените и техните близки.

По-рано през деня в църквата край коледния пазар беше отслужена траурна литургия в памет на загиналите.

Правителствени лидери от цял свят изразиха съпричастност с германския народ. Канцлерът Ангела Меркел отмени планираните си предизборни прояви и присъства на възпоменателната служба в Мемориалната църква.