Активисти на „Ислямска държава” поеха отговорност за нападението срещу антиислямско събитие в Тексас, съобщи Дейли Телеграф. Това се смята за първа акция на джихадистите на американска територия.

Припомняме, двамата въоръжени нападатели бяха убити при опит да нахлуят на конкурс за карикатури на Пророка Мохамед. Един охранител е ранен при престрелката.

Според ABC, единият от стрелците се казва Елътн Симпсън. В неделя вечерта и в понеделник агенти на ФБР и сапьори са претърсили дома му, който се намира в жилищен комплекс в северната част на град Финикс.

Преди години той е бил разследван за терористична дейност.

Все още не се знае кой е другият нападател.

Смята се, че 15 минути преди атаката един от двамата е заявил в Twitter подкрепата си за „Ислямска държава”. За аватар той е използвал снимката на Анвар ал-Аулаки, роденият в САЩ лидер на „Ал-Кайда на Арабския полуостров”, убит от дрон през 2011 г.

Според Дейли Телеграф, изтритият вече потребителски профил на джихадиста е показвал, че той отскоро е мюсюлманин и не е знаел арабски език.

В последното си съобщение той призовава съмишлениците си да последват профила на известния британски джихадист Абу Хюсеин Ал-Британи. Последният приветства нападението, като заяви, че „те си мислеха, че в Тексас няма опасност от войниците на „Ислямска държава”.

Скандалният конкурс за карикатури, който беше посетен и от холандския крайнодесен популист Геерт Вилдерс, от няколко седмици е бил на мушката на екстремисти, посочват експерти, които следят посещаваните от радикали сайтове.