Джихадистката групировка „Ислямска държава“ пое отговорност за атаката край британския парламент в Лондон.

В съобщение на организацията се казва, че нападателят е бил „неин войник“.

По-рано днес премиерът Тереза Мей съобщи, че предполагаемият атентатор е роден във Великобритания.

Той вече е бил разследван от МИ-5 „преди няколко години“ по подозрения в екстремизъм, но към настоящия момент не е бил част от „разузнавателната картина“.

По думите ѝ мъжът е действал сам.

Командващият звеното за борба с тероризма към Скотланд ярд Марк Роули съобщи, че властите мислят, че знаят кой е нападателят и работят по версията, че е бил вдъхновен от ислямисткия тероризъм, но не даде повече подробности.

Той призова медиите да не публикуват името му, докато текат обиските.

Около 14:40 ч. местно време (16:40 ч. наше време) вчера нападател премина с джип хюндай с висока скорост по Уестминстърския мост, блъскайки пешеходци по тротоара, след което се вряза в оградата на парламента, излезе от автомобила и при опит да нахлуе в сградата, намушка с нож смъртоносно невъоръжен полицай. Нападателят беше ликвидиран от въоръжени служители на реда.

При атаката загинаха и двама цивилниАйша Фрейд и мъж на около 50 години.

Броят на ранените е най-малко 40, като 29 от тях са преминали през болница, а седем са в критично състояние. Сред пострадалите има 12 британци, три френски деца, двама румънски граждани, четирима южнокорейци, германец, поляк, ирландец, китаец, италианец, американец и двама гърци, каза Мей.

Една от пострадалите жени е паднала в р. Темза, но не се дават повече подробности.

Кралица Елизабет II каза, че нейните „мисли, молитви и най-дълбоко съчувствие“ са със засегнатите от това „ужасно насилие“.

След продължили цяла нощ претърсвания днес сутринта полицията съобщи, че е задържала осем души във връзка с атаката. Разпитите в Бирмингам, Лондон и на други места в страната продължават. Позовавайки се на очевидец, ПА съобщава, че в Бирмингам са били задържани трима души. По непотвърдена информация автомобилът, използван за атаката, е бил нает именно там.