„Ислямска държава” може да бъде победена и унищожена за два месеца. Това прогнозира пред bTV в ексклузивно интервю бившият топ разузнавач от ЦРУ и експерт по близкия Изток и Централна Азия Гари Бернтсен.

След решителните боеве в Кобане, според световните медии, е започнала офанзива, чиято цел е да се отвоюва Тикрит - родния град на Саддам Хюсеин, от „Ислямска държава”. Най-решителни обаче ще бъдат сраженията във втория по големина иракски град Мосул. Съдбата на Мосул се смята за тест пред стратегията на Барак Обама за побеждаване на джихадистите.

Гари Бернстен е топ офицерът от ЦРУ, който ръководи издирването на Осама веднага след атаките от 11 септември. Според него с „Ислямска държава” международната общност трябва да действа както в Афганистан и, освен въздушни удари, да се изпрати жива сила срещу джихадистите, които се бият за халифат.


„Имаме почти 3000 инструктори в Ирак или персонал, затворен в базите. Когато си заключен в базата, няма да свършиш работата. Ако искаш да имаш подготвена иракска армия, ще отнеме 2-3 години. Ако искаш да победиш „Ислямска държава”, изкарваш тези хора от базите и свършваш работата за два месеца. Победихме талибаните за 102 дни със 135 агенти на ЦРУ и 350 специални сили. Въпрос на воля е”, категоричен е Бернтсен.

Той твърди, че за последните четири години терористичните атаки по света от джихадисти са се увеличили трикратно. Според класификатора на Държавния департамент на САЩ, в света има около 60 терористични групировки, но тези в Близкия Изток и Северна Африка се активизирали като филиали на „Ислямска държава”, обясни Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност.


„Може да се разсъждава, че тези бойци ще тръгнат да се връщат. Имахме такъв случай в Белгия, когато бивш боец от „Ислямска държава” извърши атентат в Брюксел. Някои от тях със сигурност ще минат през България по пътя си обратно. Рисковете за Европа със сигурност ще се увеличават”, смята Божилов. Според него България трябва да намери точния баланс, когато тези бойци тръгнат да се завръщат.

Бившият топ служител на ЦРУ обясни, че, въпреки липсата на конкретни данни за терористични клетки на наша територия, не може да се изключи по пътя си обратно към Западна Европа част от тях да се установят в България и оттук да планират своите акции. Това може да се пресече само с активен обмен на разузнавателна информация и разследване на всички възможни връзки с „Ислямска държава”.

Бойците на ИД се оценяват на между 30 и 40 хиляди души. От тях чуждите бойци са 20 000, 3-5 хиляди са европейци, а около 900 - от Западните Балкани.