Джихадистката групировка "Ислямска държава" отправи нови заплахи към Европа. В понеделник ислямистите призоваха мюсюлманите по цял свят да осъществят нови атаки след нападението над френското сатирично издание „Шарли Ебдо”.

В запис, публикуван в интернет, говорителят на „Ислямска държава” Абу Мохамед ал-Аднани призовава „мюсюлманите в Европа и Запада да атакуват враговете, където и да са те”. Той и се обръща към „неверниците” с думите: „Все още нищо не сте видели”.

Андани приветства извършените наскоро нападения в Австралия, Белгия и Франция и похвали мъжа, който през октомври миналата година простреля смъртоносно войник пред канадски военен мемориал, а после нахлу в сградата на парламента, преди да бъде убит от силите за сигурност.

По повод кончината миналата седмица на саудитския крал Абдула, Аднани заяви, че мюсюлманите "са щастливи от смъртта на тиранина на полуострова", предаде АП.

По-рано днес АФП съобщи, че кюрдските сили са изгонили джихадистката групировка от сирийския град Кобане. Според анализаторите този провал ще спре ториториалната експанзия на "Ислямска държава".