„Ислямска държава” изгуби още един град в Сирия
Градът дълго време беше символ на съжителството на християни и мюсюлмани в една разкъсвана от войната страна
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 5
    0
Сирия
Снимка: EPA

Силите на сирийския режим изгониха днес терористичната организация „Ислямска държава” от стратегически град в сирийската провинция Хомс, предаде Франс прес, като се позова на сирийската агенция САНА.

В началото на октомври ИД превзе град Ал Карятейн в сирийската пустиня. Градът дълго време беше символ на съжителството на християни и мюсюлмани в една разкъсвана от войната страна.

След офанзива на сирийската армия и след като през нощта от Ал Карятейн се изтеглиха над 200 бойци на ИД, градът бе освободен от ислямистите.

Сирия
Снимка: EPA

„Ислямска държава” за първи път превзе Ал Карятейн през 2015 г. и разруши християнските църкви там. После го изгуби през 2016 г. След това отново го превзе през октомври миналата година.

Преди началото на конфликта в Сирия в Ал Карятейн имаше 30 000 жители, от които 900 християни.

Сирийските бунтовници превзеха град Ракка от "Ислямска държава"Операцията по изтласкването на джихадистите от града, сочен за столица на халифата им, продължи четири месеца

Сега основната битка срещу ИД в Сирия се води в провинция Дейр аз Зур, разделена на две от река Ефрат. Там срещу джихадистите се водят две отделни офанзиви.

Сирия
Снимка: EPA

Едната е на запад от реката и се води от силите на режима с руска подкрепа по въздух. Другата е на изток от Ефрат и се води от подкрепяната от САЩ арабско-кюрдска коалиция Сирийски демократични сили.

Сирия
Снимка: EPA
  • 5
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре